2016. május 24., kedd

Zöldborsóleves pulykahússal


Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg pulykahús, 20 zöldborsó, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, só, bors, házi ételízesítő, tárkonyecet, petrezselyemzöld, friss tárkony, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl;
a galuskához: 1 tojás, 1 evőkanál víz, 3-4 evőkanál liszt, csipet só.
Elkészítése:
A pulykahúst fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi jól ellepi, és forrásig hevítjük. Amikor felforrt, a habját leszedjük, majd házi ételízesítővel, sóval és borssal fűszerezzük. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a karikára vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret, a zöldborsót, meg az egészben hagyott hagymát, majd továbbra is lassú tűzön, fedő nélkül főzzük. Miután a hús megfőtt, kivesszük a levesből, kockára vágjuk, majd visszatesszük (a hagymát ekkor kiemeljük). A galuskához a tojást felverjük a vízzel, megsózzuk, hozzákeverjük a lisztet. Galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe, hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt és petrezselyemzöldet, és néhány percig főzzük. Miután a galuskák feljöttek a leves felszínére, a tojássárgáját elkavarjuk a tejföllel, belekeverjük a zúzott fokhagymát, óvatosan a leveshez öntjük, vigyázva, hogy ne törjenek össze a galuskák, és egyet forralunk rajta. Tárkonyecettel savanyítjuk.
EK. 2016. április

Nincsenek megjegyzések: