2015. november 30., hétfő

Pilótakrémes sütemény


Hozzávalók:
a tésztához: 40 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 17 dkg tejföl, 1 kávéskanál sütőpor, csipet só, 1 evőkanál kakaó;
a krémhez: 2 tasak csokoládé ízű pudingpor, 5 dl tej, 12 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg csokoládé, 2 tasak vaníliás cukor;
a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín, darált dió.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit a kakaó kivételével összegyúrjuk, majd 30 percig pihentetjük. A tésztát 3 részre osztjuk, két részbe belegyúrjuk a kakaót. A lapokat egyenként kinyújtjuk, és zsírozott tepsi hátán, előmelegített 190 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport megfőzzük a tejjel, belekavarjuk a kétféle cukrot meg a csokoládét, és kihűlni hagyjuk. Ezután belekavarjuk a puha vajat. A krémet két részre osztjuk, az egyik barna lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a fehér lapot, rákenjük a maradék krémet, majd az utolsó (a legszebb) barna lap következik. A mázhoz gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel, és a tésztára kenjük, végül megszórjuk darált dióval. A tésztát állni hagyjuk másnapig.

2015. november 26., csütörtök

Kétszínű kifli


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 3 evőkanál cukor, 3 dkg vaj, 1 tojás, 1,5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, késhegynyi só, 2 evőkanál kakaópor;
továbbá: 2 dkg vaj, nutella, 1 tojás.

Elkészítése:
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, az olvasztott vajat és a végén a felfutott élesztőt, jól kidagasztjuk. A megdagasztott tésztát két részre osztjuk, egyik felébe belegyúrjuk a kevés tejjel elkavart kakaót. A tésztákat letakarjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Lisztezett lapra borítjuk, kinyújtjuk, alulra tesszük a barna lapot, megkenjük vajjal, és ráhelyezzük a világos, kinyújtott tésztát. Háromszögű cikkekre vágjuk a tésztát, a szélesebb felébe teszünk egy-egy késhegynyi nutellát, majd szorosan felcsavarjuk a kifliket, letakarva 30 percet pihentetjük. Ekkor a felvert tojással lekenjük őket, és előmelegített 170 fokos sütőben, kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
FI. 2015 dec.

2015. november 21., szombat

Sült kacsacomb párolt lila káposztával


Hozzávalók (4 személyre):
4 egész kacsacomb, 2 dl vörösbor, 4 cikk fokhagyma, só, bors, rozmaring; a köretekhez: 1 fej lila káposzta, 2 evőkanál libazsír, só, bors, 2-3 evőkanál citromlé, cukor
Elkészítése:
A kacsacombokat megpucoljuk, megmossuk, sóval és borssal bedörzsöljük. Tepsibe rakjuk, mellétesszük a fokhagymát és a rozmaring ágat, majd felöntjük a borral és annyi vízzel, hogy ne lepjék el a húsokat. A tepsit lefedjük és sütőben addig sütjük, míg a leve elfő és a hús megpuhul. Ekkor levesszük a fedőt és pirulni hagyjuk. A körethez a lila káposztát vékony csíkokra vágjuk, lesózzuk és fél órát állni hagyjuk. Rádobjuk a sóból kicsavart káposztát, megkeverjük, citromlével meglocsoljuk, borsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Ízlés szerint cukorral ízesítjük.
KáposztásKönyv 2015.

Céklás csorba


Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg sertés- vagy borjúhús, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 10 dkg káposzta, 10 dkg zeller, 1 pasztinák, 1 paradicsom, 1 cékla, 5 dkg vaj, petrezselyemzöld, citromlé, só, bors, házi ételízesítő.
Elkészítése:
A húst feldaraboljuk, egy nagy fazékba helyezzük, felöntjük vízzel, felforraljuk. A habját leszedjük, majd sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. A céklát meghámozzuk, kockára vágjuk, a leveshez adjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, illetve feldarabolt sárgarépát, pasztinákot, káposztát meg zellert. Addig pároljuk, amíg minden félig megpuhul, ekkor hozzáadjuk a leveshez az apróra vágott petrezselyemzölddel, illetve a meghámozott, apróra vágott paradicsommal együtt. Készre főzzük, a végén citromlével ízesítjük.
EK. 2015. november

2015. november 16., hétfő

Zöldséges tavaszi tekercs


Hozzávalók (4 személyre):
1 csomag réteslap (12 levél) vagy rizslap, 25 dkg darált hús (lehet csirke vagy sertés), 2-3 újhagyma, 5 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1/2 színes paprika, 20 dkg káposzta, 2 tojás, 1 csilipaprika, 3 evőkanál szójaszósz, só, bors, olaj.
Elkészítése:
A káposztát vékonyra vágjuk, kissé besózzuk, a sárgarépát lereszeljük, a paprikát csíkokra vágjuk. Kevés forró olajon egy mélyebb serpenyőben megpirítjuk a darált húst. Ha már elfőtt alóla a leve, akkor rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és kis pirítás után hozzáadjuk a többi zöldséget. Amikor félig megpuhult a zöldség, akkor ráöntjük a szójaszószt, a felvert tojást, hozzáadjuk az apróra vágott csilipaprikát, ha szükséges megsózzuk, kissé összesütjük. A réteslapot szétbontjuk, kb. 20 cm-es darabokra vágjuk. Ha némelyik lap elszakad, tegyünk több réteget egymásra. A kész a ragut a lapokra kanalazzuk, és a tésztát feltekerjük. A széleit tojásfehérjével összeragasztjuk, majd az így elkészült hústekercseket bő forró olajban aranysárgára pirítjuk. Papírtörlőre szedjük, leitatjuk a fölösleges olajat, forrón tálaljuk. Csípős-édes szószt kínálhatunk hozzá.
Káposztás könyv :)