2015. április 28., kedd

Sárgarépás muffin lépésről lépésre


Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt, 15 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 tojás, 2 kisebb sárgarépa, 1 dl joghurt vagy tejföl, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipet só; 
a citrommázhoz: 15 dkg porcukor, ½ citrom leve; 
a díszítéshez: marcipán, színes cukorka.
Elkészítése:

1. A tésztához jól kikavarjuk a puha vajat a cukorral és a tojásokkal.

2. Hozzáadjuk a joghurtot, az őrölt fahéjat, csipet sót és a citromhéjat, jól elkavarjuk.

3. Belevegyítjük a lisztet és a sütőport.

4. A sárgarépát meghámozzuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd a tésztába kavarjuk.

5. Papírral bélelt muffinformába kanalazzuk a tésztát, majd előmelegített 170 fokos sütőben megsütjük.



6. A mázhoz a porcukrot a fél citrom levével (2 evőkanálnyi) simára kavarjuk, majd a megsült muffinokra kenjük. Marcipánnal, apró színes cukorkával díszítjük.

Zöldborsóval töltött sertésrolád


Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg sertéscomb vagy -karaj, 5-7 dkg sajt, 1 kisebb zsömle vagy kenyér (kb. 10 dkg), 2 tojás, 10-15 dkg zöldborsó, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, kurkuma (elhagyható), petrezselyemzöld, 2 evőkanál kockára vágott piros húsú paprika, olaj vagy zsír, tej.
Elkészítése:

A sertéshúst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sóval, borssal fűszerezzük. A töltelékhez megfőzzük a zöldborsót, a zsömlét beáztatjuk kevés tejbe, kinyomkodjuk, összekavarjuk a tojással, a reszelt sajttal és a zsemlemorzsával, sóval, borssal fűszerezzük, kurkumával kissé megszínezzük. Belekavarjuk a zöldborsót, a piros húsú paprikát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Olajjal vagy zsírral megkent alufóliára fektetjük a hússzeleteket, rákenjük a tölteléket, és a fólia segítségével szorosan felcsavarjuk. Egy hőálló edénybe tesszük a húsroládot, kevés vizet öntünk mellé, kb. 40 perc alatt megpároljuk, majd a fóliát levéve, kevés zsiradékkal megöntözve kissé megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni, ekkor felszeleteljük. Párolt rizzsel vagy előételként, hidegtálon kínáljuk.

2015. április 26., vasárnap

Spenótos tekercs



Hozzávalók (4 személyre):
4 tojás, 20 dkg spenótpüré, 3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, 6 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, só, bors;
a töltelékhez: 20 dkg tehéntúró, 3 evőkanál tejföl, 2 keményre főtt tojás, só, bors.
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját elkavarjuk a hozzávalókkal, majd beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjehabot, és óvatos mozdulatokkal egynemű masszává dolgozzuk. Egy nagyméretű (kb. 35*40 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral, belekanalazzuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Miután a lap megsült, kivesszük a sütőből, lehúzzuk a sütőpapírt. Ezután konyharuhába csomagoljuk, és így hagyjuk kihűlni. A krémhez a túrót a tejföllel krémesre kavarjuk, sóval, borssal fűszerezzük, a kihűlt piskótára kenjük, egyik végére rakjuk a négybe vágott főtt tojásokat és felcsavarjuk. Hideg helyre tesszük, hogy jól kidermedjen, ezután szeleteljük.

Tipp: a túrókrémre füstölt sonkát vagy lazacot is szórhatunk.

2015. április 4., szombat

Orchideaszelet


Hozzávalók a tésztához:
10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál kakaó, 1 tasak sütőpor, csipet só;
a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 dl forró tej, 1 reszelt alma, 1 teáskanál reszelt citromhéj;
a kókuszkrémhez: 3 tojásfehérje, 15 dkg kókuszreszelék, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj;
a vaníliakrémhez: 5 dl tej, 2 tasak vaníliás pudingpor, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj;
továbbá: kevés mák, kókuszreszelék.
Elkészítése:
A vajat, a cukorral, a tejföllel, a tojások sárgájával, egy csipetnyi sóval, és a sütőporos liszttel összegyúrjuk. A tésztát három részre osztjuk, az egyik tésztadarabot 2 evőkanál kakaóval összegyúrjuk. A fehér tészta egyik felét kinyújtjuk és kizsírozott tepsibe simítjuk ( mindegyik lapot villával megszurkáljuk). Erre jön a mákos töltelék. A mákot a felforrósított tejjel leforrázzuk, belekavarjuk a cukrot, az almát, és a citromhéjat. Rákenjük  a tésztára, majd befedjük a második fehér lappal, majd elkészítjük a kókuszos krémet.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, beleforgatjuk a kókuszreszeléket. A tölteléket langyos vajjal lazítjuk, rákenjük a tésztára, majd erre kerül a barna tésztalap.
Előmelegített 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Amikor megsült rákenjük a vaníliás krémet. A vaníliás krémhez a pudingport a tejjel és a cukorral csomómentesre kavarjuk, lassú tűzön megfőzzük. Amikor félig kihűlt belekavarjuk a vajat. A végén a tetejét kókuszreszelékkel és mákkal díszítjük.
EK. 2015 ápr.

2015. április 3., péntek

Mákos zserbó


Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 30 dkg margarin vagy 25 dkg zsír, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg cukor, csipet só;
a töltelékhez: 1 kis üveg barack vagy szilvalekvár, 30 dkg darált mák, 20 dkg porcukor;
a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a felhaboztatott élesztőt, csipet sót és a 2 tojást. Könnyen gyúrható tésztává dolgozzuk. Négy cipót formázunk a tésztából, az egyiket a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtjuk, és belesimítjuk a sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent, kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük a lekvárral (erre ízlés szerint alkalmazható bármilyen lekvár) és rászórjuk a cukros mák egyharmadát. Mindhárom maradék cipóból nyújtott tésztalapot készítünk és betakarjuk vele a tölteléket. Ráterítjük az utolsó lapot, körbe kissé lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után szeleteljük.
EK. 2015 április.

Savanyú bárányleves grízgaluskával


Hozzávalók (4 személyre):
1 kg bárányhús, 1 nagy fej hagyma, 3 sárgarépa, 1 zeller, 1 paszternák, 5 dkg vaj, lestyán, citromlé, só, bors, házi ételízesítő; 
a galuskához: 1 tojás, 3-4 evőkanál gríz, 1 teáskanál olaj, csipet só.
Elkészítése:
A bárányhúst feldaraboljuk, egy nagy fazékba helyezzük, felöntjük vízzel, és odatesszük főni. Ha felforrt a habját leszedjük, majd sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük az apróra vágott hagymát, sárgarépát, paszternákot és zellert. Addig pároljuk, amíg félig meg nem puhulnak, majd a leveshez adjuk az apróra vágott lestyánnal együtt, és készre főzzük.
A galuskához a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, belevegyítjük a tojássárgáját, az olajat, és vékony sugárban hozzáadjuk a grízt is, annyit, hogy összeálló, de nem kemény masszát kapjunk. Jól kikeverjük, és lobogó, enyhén sós vízbe egy kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Takaréklángon 10-15 percig főzzük. Miután elzárjuk a lángot, még hagyjuk a forró vízben dagadni, majd leszűrjük, enyhén átöblítjük, és úgy tesszük a levesbe, citromlével ízesítjük.