2014. december 30., kedd

Sült sertéslábszár lencseraguval


Hozzávalók (4 személyre):
1 kg szeletelt sertéslábszár, 20 dkg lencse, 15 dkg póréhagyma, 1 sárgarépa, 4 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, petrezselyemzöld, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, házi ételízesítő, só, bors.
Elkészítése:
A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap kevés sós vízben megfőzzük. A hússzeleteket bedörzsöljük 2 cikk zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, forró zsíron mindkét oldalát megpirítjuk, majd kevés vizet öntünk alá, puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, zsírjára sütjük. A póréhagymát karikára, a sárgarépát kockára vágjuk. A felhevített vajba tesszük a feldarabolt zöldségeket meg a maradék zúzott fokhagymát, és megpároljuk. A lencsét leszűrjük, a zöldségekhez adjuk, házi ételízesítővel, sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a babérlevelet, és kevés vizet öntve alá összefőzzük. A tejfölt a liszttel csomómentesre kavarjuk, besűrítjük vele a lencsét, jól kiforraljuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és a sült sertéslábszárral tálaljuk.

2014. december 29., hétfő

Fehér csokoládé krémlikőr


Hozzávalók:
10 dkg jó minőségű fehér csokoládé, 4 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 vanília aroma, 4 dl gyümölcspálinka vagy vodka.
Elkészítése:
A csokoládét a tejszínnel lassú tűznél felolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot és a vanília aromát. Langyosra hűtjük, ekkor belekavarjuk a pálinkát vagy a vodkát. Üvegbe töltjük és hűtőszekrényben tároljuk.

2014. december 22., hétfő

Véres hurka


Hozzávalók:
A disznó vére, friss szalonna, tüdő, fél máj, a vesék, 40 dkg főtt rizs, 5-6 hagyma, só, bors, csombor, szegfűbors.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra, majd megdinszteljük. A tüdőt, a májat és a veséket puhára főzzük (a levét félretesszük, abban főzzük majd ki a megtöltött hurkákat), ledaráljuk a kihűlt dinsztelt hagymával együtt. Az alvadt vért leszűrjük, a sűrűjét is ledaráljuk. Egy nagy tálban az egészet összevegyítjük, hozzáadjuk a főtt rizst, sóval, borssal, szegfűborssal, bőven csomborral fűszerezzük, jól összegyúrjuk, majd pucolt és jól megmosott sertésbélbe töltjük. A megtöltött hurkákat az abalében, csendes tűzön megfőzzük, amíg a hurkát egy tűvel megszúrva, nem jön ki véres lé. Ekkor óvatosan kiszedjük, hagyjuk kihűlni. Fogyasztható hidegen, hagymával és friss kenyérrel, de sütve vagy akár káposztalé levesbe is nagyon finom.

Kenőmájas


Hozzávalók:
1 kg sertésmáj, 2 kg zsíros sertéshús, 1 kg friss szalonna, 4-5 hagyma, fél kávéskanál pirospaprika, só, bors, szerecsendió, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál mustár, sertésbél.
Elkészítése:
A májat, a húst és a szalonnát kockára vágjuk. A hagymát vékony csíkokra vágjuk, majd a kockára vágott szalonnával, kevés víz hozzáadásával üvegesre pároljuk, beletesszük a húst és a májat, pirospaprikával fűszerezzük, pörköltnek elkészítjük. Amikor a hús megpuhult, langyosra hűtjük és háromszor ledaráljuk. Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük, jó alaposan elkeverjük, majd a megpucolt és megmosott bélbe töltjük. A megtöltött májas hurkát vízben vagy az abalében, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük a léből, és hagyjuk kihűlni.

2014. december 16., kedd

Áfonyás máktorta sütés nélkül


Hozzávalók:
a laphoz: 20 dkg édes keksz, 5 dkg puha vaj, kávé.
a krémhez: 25 dkg krémsajt, 3 dl tejszín, 10-15 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 10 g zselatin, fagyasztott áfonya.
Elkészítése:
A laphoz a darált kekszet összekavarjuk az olvasztott vajjal, majd annyi kávét öntünk hozzá, hogy jól dolgozható massza legyen. 26 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk. A zselatinport elkeverjük 1 dl hideg vízben, majd lassú tűzön kavargatva langyosra melegítjük, míg fel nem oldódik. A krémsajtot krémesre kavarjuk a porcukorral, belekavarjuk a darált mákot, a kemény habbá vert tejszínt, meg a zselatint, végül óvatosan beleforgatjuk az áfonyát. A krémet a tortaformába simítjuk, és 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Áfonyával vagy csokoládéforgáccsal, marcipánnal díszítjük. Ezután szépen szeletelhető.

2014. december 12., péntek

Túrós zserbótorta


Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 9 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1/2 tasak sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, zsír a tortaforma kenéséhez.
a töltelékhez: 50 dkg túró, 3 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 2 evőkanál búzadara, 2 tojás kemény habja.
továbbá: szilva vagy baracklekvár, 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor
a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
Elkészítése:
Elkészítjük a túrótölteléket, ehhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a többi hozzávalót és utoljára a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk, és belehelyezzük a kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába. Megkenjük a lekvárral, rászórjuk a cukros darált diót, erre helyezzük a második kinyújtott lapot is, rásimítjuk a túrókrémet. A túrókrém tetejére tesszük a harmadik lapot, amelyet villával megszurkálunk. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.


Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után szeleteljük.

Aszalt szilvával töltött sertésbélszín


Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobb vagy 2 kisebb sertésszűzpecsenye, 10 dkg vékonyra szeletelt császárszalonna, 15-20 dkg mag nélküli aszalt szilva, só, bors, pirospaprika, 80 dkg savanyú káposzta, zsír.
Elkészítése:


Az aszalt szilvát beáztatjuk kevés vízbe. A sertésszüzet hosszában félbevágjuk, majd jól kiklopfoljuk, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A császárszalonna-szeleteket szorosan egymás mellé rakjuk, ráhelyezzük a bélszínt, egyik hosszanti oldalán megrakjuk aszalt szilvával, a szilvás végétől kezdve jó szorosan feltekerjük, majd a szalonnába csavarjuk, és sütőzacskóba tesszük.  Kevés vizet öntünk a zacskóba, illetve egy evőkanál zsírt teszünk bele, majd bekötjük a zacskót, fogvájóval néhány helyen meglyukasszuk, tűzálló edénybe tesszük, és előmelegített 180 fokos sütőben lassan megsütjük. A káposztát vékonyra vágjuk, zsíron megpároljuk, kevés vizet adunk hozzá, megborsozzuk, ha szükséges, sózzuk is, és puhára főzzük. A megsült bélszíntekercset szeletekre vágjuk, és a párolt káposztával tálaljuk.

2014. december 10., szerda

Töltött hasaalja hordós káposztával


Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet sertés hasaalja, 15 dkg darált csirkehús, 1/2 szelet kenyér, 1-2 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, zsír, 1 kg savanyú káposzta.
Elkészítése:

A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, összevegyítjük a darált hússal, sóval, borssal, pirospaprikával és a zúzott fokhagymával fűszerezzük, belevegyítjük az apróra vágott petrezselyemzöldet. A sertés hasaaljaszeletek közepére egy nyílást vágunk, vigyázva, hogy ne vágjuk el, beletesszük a fasírt húst, kissé meglapítjuk, majd egymás mellé egy sütőzacskóba helyezzük. Kevés vizet és zsírt teszünk a zacskóba, majd jól bekötjük. Néhány helyen megszurkáljuk a zacskót, és előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. A káposztát vékonyra vágjuk, kevés zsíron megfuttatjuk, borssal fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá, és puhára főzzük. A töltött hasaalja szeleteket párolt káposztával tálaljuk. Bármilyen krumpliköret illik mellé.

2014. december 8., hétfő

Habos almatorta


Hozzávalók:
a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 tojás, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg krémsajt, 2 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, rumaroma.
továbbá: 2-3 alma, 2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, őrölt fahéj, őrölt kardamom, 2 evőkanál kristálycukor.
Elkészítése:

A vajat és a krémsajtot a kétféle cukorral habosra kavarjuk, egyenként belekavarjuk a tojásokat. A lisztet a sütőporral összevegyítjük, majd a krémbe belekavarjuk. Hozzáadjuk a rumaromát, a citromhéjat és csipet sót. Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és vastag szeletekre vágjuk. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát és megrakjuk az almaszeletekkel. Megszórjuk őrölt fahéjjal, kardamommal meg a kristálycukorral. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, majd rákanalazzuk vagy rásimítjuk az almatortára, kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe. Kihűlve szeleteljük. 

2014. december 5., péntek

Tiramisukrémes torta


Hozzávalók a piskótához:
8 tojás, 20 dkg cukor, 8 dkg liszt, 8 evőkanál kakaó, 8 evőkanál étkezési keményítő, 2 teáskanál sütőpor, citromlé, csipetnyi só.
a krémhez: 4 tojássárgája, 25 dkg cukor, 25 dkg mascarpone, 5 dl habtejszín, vaníliaaroma vagy 2 tasak vaníliás cukor, 10 g zselatinpor.
a szóráshoz, díszítéshez: kakaó, tejszínhab

Elkészítése:
A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral és csipet sóval és kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a kakaót, a lisztet, a citromlével felhabosított sütőport és a keményítőt. A masszát kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt három részre vágjuk.
A zselatint beáztatjuk 0,5 dl vízbe. A krémhez a tojássárgáját vízgőz fölött fehéredésig kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a zselatint, majd hagyjuk kihűlni. A mascarponét kikavarjuk, kanalanként adagolva beledolgozzuk a kihűlt tojáskrémet, a vaníliaaromát (vaníliás cukrot) és a kemény habbá vert tejszínt. Az egyik lapra kenjük a krém egyharmadát, megszórjuk kakaóval, beborítjuk a második lappal, így járunk el a harmadik lappal is, a tetejére kenjük a maradék krémet, végül megszórjuk kakaóval. Néhány órára vagy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, ekkor tejszínhabbal díszítjük, és szeleteljük.