2014. december 5., péntek

Tiramisukrémes torta


Hozzávalók a piskótához:
8 tojás, 20 dkg cukor, 8 dkg liszt, 8 evőkanál kakaó, 8 evőkanál étkezési keményítő, 2 teáskanál sütőpor, citromlé, csipetnyi só.
a krémhez: 4 tojássárgája, 25 dkg cukor, 25 dkg mascarpone, 5 dl habtejszín, vaníliaaroma vagy 2 tasak vaníliás cukor, 10 g zselatinpor.
a szóráshoz, díszítéshez: kakaó, tejszínhab

Elkészítése:
A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral és csipet sóval és kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a kakaót, a lisztet, a citromlével felhabosított sütőport és a keményítőt. A masszát kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt három részre vágjuk.
A zselatint beáztatjuk 0,5 dl vízbe. A krémhez a tojássárgáját vízgőz fölött fehéredésig kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a zselatint, majd hagyjuk kihűlni. A mascarponét kikavarjuk, kanalanként adagolva beledolgozzuk a kihűlt tojáskrémet, a vaníliaaromát (vaníliás cukrot) és a kemény habbá vert tejszínt. Az egyik lapra kenjük a krém egyharmadát, megszórjuk kakaóval, beborítjuk a második lappal, így járunk el a harmadik lappal is, a tetejére kenjük a maradék krémet, végül megszórjuk kakaóval. Néhány órára vagy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, ekkor tejszínhabbal díszítjük, és szeleteljük.

1 megjegyzés:

Anikó írta...

Jujjj, de klassz és ötletes, Juditkám viszem is a receptet:-))))