2014. szeptember 24., szerda

Betyárleves lépésről-lépésre


Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg sertéslapocka vagy comb, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 2 cikk fokhagyma, 15 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál zsír, pirospaprika, 1 evőkanál házi ételízesítő, só, bors.
a habaráshoz: 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl.
a galuskához: 1 tojás, 1 evőkanál víz, 3-4 evőkanál liszt, csipet só.
Elkészítése:

1. A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával. A húst kockára vágjuk, a hagymához adjuk, sóval, borssal, házi ételízesítővel fűszerezzük.

2.A húst további 3-4 percig sütjük, amíg kifehéredik. Közben kevés vizet adunk hozzá, és félpuhára főzzük.

3. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg zellert felszeleteljük.

4. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel, és puhára főzzük.

5. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és beletesszük a levesbe.

6.  A tojást felverjük a vízzel, megsózzuk, és hozzákeverjük a lisztet. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és néhány percig főzzük.

7. A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, egy merőkanál levest adunk hozzá. A levest a tűzről levesszük, belekavarjuk a tejfölös habarást, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.



Tálaláskor csípős paprikát és ecetet kínálunk mellé.

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Betyár jól néz ki. Nagyon szeretjük az ilyen tartalmas leveseket. Egy finom fánk utána...nyamiii!