2014. február 6., csütörtök

Libaleves grízgaluskával


Hozzávalók 4 személyre:
1 kg libahús, 2 petrezselyemgyökér, 4-5 sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 hagyma, 1 kisebb karalábé, kevés petrezselyemzöld, só, bors, házi ételízesítő.
A galuskához: 2 tojás, 7-8 evőkanál gríz, 1 teáskanál olaj, csipet só
Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott feldarabolt libahúst hideg vízben főni tesszük, miután felforrt, a habját leszedjük. Kb. 30 perc múlva beletesszük a megpucolt zöldségeket, házi ételízesítővel, sóval, borssal fűszerezzük.  Addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ekkor a húst és a zöldségeket kiszedjük, a levest leszűrjük. Közben kifőzzük a galuskákat, belerakjuk a levesbe, a feldarabolt zöldségeket és a húst is visszatesszük, vagy külön tálban kínáljuk.
A galuskához a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, belevegyítjük a tojássárgáját, az olajat, és vékony sugárban hozzáadjuk a grízt is, annyit, hogy összeálló, de nem kemény masszát kapjunk. Jól kikeverjük, és lobogó, enyhén sós vízbe egy kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Takaréklángon 10-15 percig főzzük. Miután elzárjuk a lángot, még hagyjuk a forró vízben dagadni, majd leszűrjük, enyhén átöblítjük, és úgy tesszük a levesbe.
A levesnek aranysárgának és áttetszőnek kell lennie. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.


Megjegyzés: Sok helyen petrezselyem helyett borsot használnak, szokás gyömbérrel vagy sáfránnyal is fűszerezni. A galuska tésztájának tejföl sűrűségűnek kell lennie, ha keményebb lenne, kevés vizet kavarjunk bele.

3 megjegyzés:

Anikó írta...

De szeretem, én aztán másodiknak a leveszöldségből és húsból ludaskását szoktam készíteni, egyszerűen imádom:-))))

A fejlécképedet imádom nézegetni, legszívesebben állandóan veszegetnék ezekből a lekváros linzerekből, nagyon szeretem:-))))

María írta...

Gyönyörűséges!! És milyen finom lehet!!

Blogkonyha írta...

Gyönyörűen fest ez a leves. Itt álmodom róla, hogy itt gőzölög előttem. Pedig még jócskán délelőtt van... Szóval perfekt!