2013. június 25., kedd

Rakott gomba


Hozzávalók:
50 dkg gomba, 5 db tojás, 1 bagett vagy 3 db kifli, 2 fej hagyma, 3 dl tejföl, 1 dl tej, 1 kávéskanál pirospaprika, só, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál vaj, házi ételízesítő.
Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk, a gombát megmossuk, felszeleteljük, és az olajon a hagymával megpároljuk, pirospaprikával megszórjuk. A bagettet vagy a kiflit felszeleteljük, és a tejjel meglocsoljuk, jól átforgatjuk benne. Egy tűzálló tálat kivajazunk, ráterítjük a kifli felét, megsózzuk, majd a gombát is rákanalazzuk, amelynek levét meghagyjuk. A gombát is megsózzuk és az ízesítővel is megszórjuk. A főtt tojásokat rákarikázzuk, kissé megsózzuk. Meglocsoljuk tejföllel és befedjük a maradék kiflivel, a tetejét meglocsoljuk a gomba levével. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Kukorica-krémleves


Hozzávalók:
1 doboz kukoricakonzerv, 1 hagyma, 1-1 kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér, 4 dkg vaj, 3 cikk fokhagyma, 1 dl tejszín, 1 tojássárga, pirított zsemlekocka, kevés citromlé, só, fehér őrölt bors.
Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és kevés vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zúzott fokhagymát. A kukoricakonzervet lecsepegtetjük, majd a párolt zöldséghez adjuk. Feltöltjük kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével ízesítjük. Jól átforraljuk, majd szitán áttörjük vagy botmixerrel pürésítjük.. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és az áttört levessel lassú tűzön óvatosan átmelegítjük. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

2013. június 24., hétfő

Gombás lecsó

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a lecsót. Persze leginkább tavasszal és nyáron, amikor friss alapanyagokból készíthető, nagyon finom ez a gombás változat.

Hozzávalók:
50 dkg zöldpaprika, 25 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 paradicsom, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, pirospaprika, őrölt bors, só, kevés reszelt sajt(elhagyható).
Elkészítése:
A szalonnát kis kockára vágjuk, majd a zsírját kisütjük. A hagymát apróra vágjuk, és a szalonnazsíron üvegesre pároljuk. A paprikát csíkokra, a paradicsomot apróra vágjuk. A paprikát a hagymához adjuk, megszórjuk pirospaprikával, és sóval, borssal ízesítjük. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, ekkor beletesszük a paradicsomot és a felszeletelt gombát. Megszórjuk petrezselyemzölddel, és puhára főzzük. Amikor megfőtt, belekavarjuk a reszelt sajtot, és forrón tálaljuk. 

2013. június 23., vasárnap

Lestyános zöldbableves


Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 sárgarépa, 2-3 krumpli(elhagyható), tojásnyi zsír, 1 evőkanál liszt, só, házi ételízesítő, 1 teáskanál cukor, 2 hámozott paradicsom vagy 1 dl paradicsomlé, pirospaprika, ecet, petrezselyemzöld, lestyán.
Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk, 3-4 centiméteres darabokra vágjuk, megmossuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockára daraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, az apróra vágott sárgarépát, és feltöltjük vízzel. Beletesszük a zöldbabot és a krumplit, sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. Fedő alatt, lassan puhára főzzük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és lestyánnal. A zsírból és lisztből paprikás rántást készítünk és berántjuk a levest. Tálalás előtt kevés cukorral, ízlés szerint ecettel fűszerezzük.

Lecsós szelet


Hozzávalók:
50-60 dkg sertéskaraj vagy marhahús, 4-5 paprika, 3 hámozott paradicsom, 2 hagyma, 5 dkg füstölt szalonna,  zsír vagy olaj, liszt, pirospaprika, só, bors.
Elkészítése:
A húsokat felszeleteljük, jól kiklopfoljuk, sóval és borssal fűszerezzük. Lisztbe forgatjuk, és kevés zsiradékon hirtelen megsütjük. Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, lefödjük, és 20-30 perc alatt puhára pároljuk. A szalonnát csíkokra vágjuk. A hagymát is felaprítjuk, a paprikát csíkokra, a paradicsomot kockára vágjuk. Kevés zsiradékon megpirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a paprikát. Amikor a paprika félig megpuhult, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot, és néhány perc alatt puhára pároljuk. A lecsót a húshoz adjuk, összeforraljuk, és főtt tésztával, párolt rizzsel, vagy tarhonyával tálaljuk.

2013. június 16., vasárnap

Kati tészta

Kati rumos tésztája a gyerekkorunk egyik kedvenc sütije volt.  Igazi finom sütemény, névnapra, születésnapra gyakran készítjük.


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg cukor, 3 tojássárga, 2 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, csipet só. 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, kinyújtjuk, és gáztepsi hátán 3 lapot sütünk.
Krémhez: 1 dl tej, 1/2 dl rum vagy rumaroma, 2 evőkanál barack lekvár, 2 evőkanál kakaó, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor.
Egy lapot a tejbe morzsáljuk, hozzáadjuk a rumot, belekavarjuk a kétféle cukrot, a barack lekvárt, a kakaót, és a vajat. Jól krémesre kavarjuk és a két lap közé kenjük.
A mázhoz:
3 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
A tojásfehérjét a cukorral gőz fölött kemény habbá verjük és a tészta tetejére kenjük. A csokoládét felolvasztjuk, hozzákavarjuk a tejszínt és kissé összeforraljuk. 
A csokoládé mázat a habra csurgatjuk, és vékony késsel megmintázzuk. Egy éjszakára hideg helyre tesszük. 



2013. június 6., csütörtök

Vegyes nyárs háromféle mártogatóval


Hozzávalók:
50 dkg sertéstarja, 2 kisebb tök vagy cukkini, szalonna, 1 paprika, 1 hagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma.
Elkészítése:
A tarját felszeleteljük, sóval borssal fűszerezzük, apróra vágott fokhagymával megszórjuk. A hagymát, paprikát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A cukkinit szeletekre, a szalonnát 3 cm-es csíkokra vágjuk. A tarját kockára vágjuk, majd a szalonnával és a zöldségekkel felváltva nyársakra húzzuk. Forró faszénparázs fölött megsütjük, azonnal tálaljuk.
A fokhagymás mártogatóhoz: 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 dl joghurt, olívaolaj, só.
A római köményes mártogatóhoz: 2 dl joghurt, 1 mokkáskanál őrölt római kömény, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, só, őrölt fehér bors.
A kapros mártogatóhoz: 1 evőkanál majonéz, 1 dl joghurt vagy tejföl, 2-3 szál friss kapor, só.

A mártogatóhoz a hozzávalókat összekavarjuk, és amíg a nyársak elkészülnek hűtőben tároljuk.

Meggyes csokoládétorta


Hozzávalók:
A piskótához: 6 tojás, 15 dkg cukor,  6 dkg liszt, 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, csipet só
A krémhez: 2,5 dl tej, 1 tasak vanília pudingpor, 20 dkg porcukor, 2,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 15-20 dkg magozott meggy
A mázhoz: 20 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a kakaót, a liszttel elvegyített sütőport és a keményítőt. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába (tepsibe) öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
A krémhez a pudingot a tejben megfőzzük. Miután a tűzről levettük, belekavarunk 2 evőkanál cukrot és a vajat, ezután hagyjuk kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákavarjuk a kihűlt krémet és a maradék porcukrot.

A tésztát kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, megrakjuk meggyel, majd rátesszük a felső lapot. Pár órára hideg helyre tesszük. Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt és a sütemény tetejére kenjük.

2013. június 1., szombat

Csirkemellel rakott brokkoli


Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé, 1 brokkoli, 2-3 sárgarépa, só, őrölt bors, 4 gerezd
fokhagyma, 20 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 1 dl tejföl, olaj, zsemlemorzsa, reszelt szerecsendió, 1 édesburgonya, olíva olaj.
Elkészítése:
Az édesburgonyát meghámozzuk, karikára vagy szeletekre vágjuk, kissé megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és forró sütőben megsütjük.
A csirkemellet lapjában kettévágjuk, befűszerezzük sóval, borssal és zúzott fokhagymával, 
forró olajon mindkét oldalán pirosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A brokkolit rózsáira szedjük, majd zöldségalaplében vagy házi ételízesítővel ízesített vízben roppanósra főzzük és kihűtjük. A sárgarépát csíkokra vágjuk, és kevés vajon megpároljuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk morzsával. A maradék vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és nagyon lassú tűzön kissé megpirítjuk. Folytonos keverés mellett hozzáöntjük a felforrósított tejet, kissé besűrítjük, ekkor belekavarjuk a tejfölt, megsózzuk, illetve kevés reszelt szerecsendiót kavarunk bele. Belekavarjuk a reszelt sajt felét is. A brokkolit a tálba rakjuk, megszórjuk a vékony csíkokra metélt csirkemellel, erre ráhalmozzuk a sárgarépát,  és végül meglocsoljuk a mártással. Megszórjuk a maradék sajttal, forró sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük, majd forrón tálaljuk. Sütőben sült édesburgonyát kínálunk mellé.

Csirkecomb sóskaszósszal


Hozzávalók:
Személyenként 1 db csirkecomb, 2-3 gerezd fokhagyma, 25 dkg sóska, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1-2 dl húsleves, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 teáskanál cukor, só, olaj.
Elkészítése:
A csirkecombot befűszerezzük sóval és borssal, megszórjuk zúzott fokhagymával, és néhány órára hűtőbe tesszük. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ráöntjük a csirkecombra és kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, fedő nélkül pirosra sütjük.
A sóskát alaposan megmossuk, a levélszárakat lecsipkedjük, és apróra vágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk a zsírt, beletesszük a sóskát, és fedő alatt pépesre pároljuk. Zsírjára sütjük, rászórjuk a lisztet, és feltöltjük húslevessel. Sűrűre főzzük, cukorral, sóval, borssal ízesítjük. A tojássárgáját elkavarjuk a tejföllel, és a sóskához kavarjuk. Sült csirkecombbal és bundás kenyérrel tálaljuk.