2013. december 23., hétfő

Somlói torta


Hozzávalók:
a sárga és a kakaós piskótákhoz: 6 tojás, 12 evőkanál cukor, 6 evőkanál víz, 1 tasak sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál darált dió, 10 evőkanál liszt.
Sárga vanília krém: 2,5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 2 tojássárga, 4 dl tejszín, 10 dkg főzőcsokoládé.
Puncs öntet: 10 dkg mazsola,1,5 dl víz, 7 evőkanál cukor, 3 evőkanál l rum, reszelt citrom és narancshéj.
Csoki öntet: 2,5 dl víz, 12,5 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 dkg vanília puding, 3 evőkanál rum, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg csokoládé.
A díszítéshez: tejszínhab, darált dió.
Elkészítése:
Első lépésben készítsük el az önteteket. A sárga krémhez keverjük össze a pudingport a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és a tejjel. Ezt a masszát folytonos keverés közben sűrűre főzzük. A tejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt krémhez és összekeverjük. A krémet kétfelé osztjuk, a csokoládét 2 evőkanál tejszínnel felolvasztjuk és belekavarjuk a krém felébe.
A puncs öntethez a cukrot a vízzel fölforraljuk, levesszük a tűzről, belekavarjuk a maradék hozzávalókat, hagyjuk kihűlni.
A csoki öntethez a vizet a kétféle cukorral felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A vanília pudingot és a kakaót kevés vízzel elkavarjuk, ráöntjük a forralt cukrot, kissé összefőzzük és belekavarjuk a csokit, majd mikor kihűlt, a rumot is hozzákavarjuk.
A piskótákhoz a tojások fehérjét felverjük kemény habbá, hozzáadjuk a cukrot, a vizet, és a sütőport. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját egyesével, összekeverjük, és három részre osztjuk a tésztát. A sárga piskótához 4 evőkanál l lisztet, a másikba 3 evőkanál lisztet és 1 evőkanál kakaót, míg a harmadikba 3 evőkanál lisztet és 1 evőkanál darált diót keverünk. Kikent tortaformában megsütjük a 3 lapot, kb. 10 perc alatt, mert nem lesz túl vastag. Ha a piskóta kihűlt, tepsibe tesszük, és elkezdjük rétegezni. A világos piskótát meglocsoljuk, majd kockára vágjuk és a csokoládé öntettel leöntjük.

A barna piskóta lapot meglocsoljuk kevés punccsal, rákenjük a világos krémet, rátesszük a diós lapot, ezt is meglocsoljuk, megkenjük a barna krémmel, majd rákanalazzuk a csokoládés piskótát, és elsimítjuk, leöntjük a csokoládé öntettel és tejszínhabbal, darált dióval díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: