2013. december 4., szerda

Diótorta


Hozzávalók:
A sárga piskótához: 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 8 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, citromlé
A barna piskótához: 2 tojás, 5 dkg cukor,  2 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só.
A krémhez: 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 6 dl tej, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 25-30 dkg darált dió
A sziruphoz: 1,5 dl víz, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál rum
Elkészítése:
A sziruphoz összefőzzük a hozzávalókat, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez a pudingot megfőzzük a tejben. Miután a tűzről levettük, belekavarunk 2 evőkanál cukrot, ezután hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a kétféle cukorral, majd összevegyítjük a kihűlt pudinggal, és belekavarunk 25 dkg darált diót.
A sárga piskótához habosra kavarjuk a tojássárgáját, a cukrot és az olajat, utána hozzáadjuk a vizet, a lisztet meg a kevés citromlével felfuttatott sütőport, végül pedig a kevés sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt normál méretű tortaformában 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
A barna piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a kakaót, a sütőporral elvegyített lisztet és a keményítőt. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. A sárga piskótát lapjában kettévágjuk, alul és felül sárga piskóta kerül, középre meg a barna. A piskótákat meglocsoljuk a rumos sziruppal, megtöltjük a diós krémmel, amiből keveset félreteszünk a torta bevonásához. Darált dióval és csokoládé- vagy vajas krémmel díszítjük.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Mindenképpen ki fogom próbálni! Nagyon jól néz ki a torta!

Jutka írta...

Köszi szépen, nagyon finom is :)