2013. december 6., péntek

Csirkemell fehérboros mártással


Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, 2 dl száraz fehérbor, 0,5 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, bors, majoránna, 8 csiperkegomba, 2 evőkanál tehéntúró, olaj.
a  burgonyafánkhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg héjában főtt burgonya, 2 tojás, 1 tasak szárított élesztő, 1 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só.
Elkészítése:
A csirkemelleket félbevágjuk, sózzuk borsozzuk, majd kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Egy tűzálló tálba rakjuk, és előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. A hagymát apróra vágjuk, kb. felét összekeverjük a túróval, majd kevés majoránnával, sóval és borssal ízesítjük. A gombákat megtisztítjuk, és megtöltjük a túrókrémmel. A töltött gombafejeket is a hús mellé rakjuk, és további 10 perc alatt megsütjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a maradék hagymát megpároljuk, megszórjuk liszttel, kissé lepirítjuk, majd felöntjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel. Összeforraljuk, sóval és borssal ízesítjük. A megsült csirkemellet felszeleteljük, meglocsoljuk a mártással, burgonyafánkkal és a töltött gombával tálaljuk.
A fánkhoz az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a krumplit meghámozzuk, áttörjük, a liszttel együtt egy mély tálba rakjuk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a sót. Lágy tésztát gyúrunk és letakarva fél órát kelesztjük, majd lisztes kézzel kis gombócokat formázunk belőle és bő, forró olajban, alacsony lángon szép pirosra sütjük.

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Pazar főfogás! Valami Isteni lehetett! Mentem!