2013. július 17., szerda

Meggyes-rácsos sütemény


Bevallom ebből a sütiből kifelejtettem a sütőport, nagyon ideges lettem, amikor eszembe jutott. Ráadásul az Erdélyi konyhás találkozóra készült, nagyon szégyelltem volna magam, ha nem fogy el. Nagyon finomra sikerült, egyik nyári kedvenc sütim lett. Érdemes kipróbálni, én azért ajánlom a sütőport is bele :)
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 tasak sütőpor vagy 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 egész tojás, 1 tojássárga, 1 csomag vanília cukor, 1 citrom reszelt héja, csipet só.
A töltelékhez: 
1 kg kimagozott meggy, 1 tasak vaníliás pudingpor, 20 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj.
a szóráshoz: 5 dkg darált dió
Elkészítése:
A töltelékhez a meggyet lecukrozzuk, összekavarjuk, amikor levet enged, leszűrjük a levét. A leszűrt meggyet odatesszük főni, a meggyléhez vizet öntünk 1,5 dl-ig, majd elkavarjuk a pudingporral, és a meggyhez kavarjuk, jól besűrítjük, megszórjuk őrölt fahéjjal, kihűtjük.
A lisztet elmorzsáljuk a vajjal, csipet sóval, majd összegyúrjuk a porcukorral, az egész tojással, és a tojássárgával. Hozzáadjuk a tejben feloldott szódabikarbónát, a vaníliacukrot, és a citromhéjat, jól összegyúrjuk és egy órát pihentetjük.
A tészta kétharmadát fél cm. vastagra nyújtjuk, kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, megszórjuk a darált dióval, egyenletesen elsimítjuk a meggytölteléket, majd a maradék tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk, és a meggyet töltelék tetejét lerácsozzuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük, és kockára vágva fogyasztjuk.
Megjegyzés: tortaformában is süthetjük, ez esetben fél adagot készítünk.

2 megjegyzés:

Edó írta...

Ne ajánljad a sütőport,mert anélkül is tökéletes!Volt:P Én a sütit ajánlom,mert tényleg nagyon fincsi.

Blogkonyha írta...

Sütőpor nélkül is remek lett. Lehet nem is kell bele. Nagyon guszta!!!