2012. október 31., szerda

Teknős torta

Nagyon tetszett a gyerekeknek ez a torta, nem kell hozzá színezék és így is mutatós :)

Hozzávalók:
a tésztához6 tojás, 30 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 dl olaj, 1 dl langyos víz, 30 dkg liszt.
a krémhez: 2,5 dl tej, 25 dkg mascarpone, 1 tasak vanília puding, 5 dkg vaj, 3 dl tejszín, 20 dkg porcukor, 1 tasak vanília cukor.
a sziruphoz: 2 evőkanál cukor
a díszítéshez: kivi, 2 banán, 1 narancs, csokidrazsé, almaszelet
Elkészítése: 
6 tojássárgát kikavarjuk 30 dkg cukorral habosra, majd az olajjal és a vízzel lassanként elkavarjuk, ezután tegyük bele a 30 dkg lisztet meg a sütőport (én a sütőport mindig a liszten kissé felhaboztatom citromlével), a tojásfehérjét kemény habbá verjük és lassan belekavarjuk. A masszát  kikent, belisztezett, tortaformába öntjük, majd megsütjük.
A pudingot a tejbe megfőzzük, belekavarjuk a vajat, majd kihűtjük. A mascarponét a kétféle cukorral jól kikavarjuk, kanalanként beledolgozzuk a kihűlt pudingot. A tejszínt kemény habbá verjük és kb. egyharmadát a krémhez kavarjuk. 
A cukorból, kevés vízzel szirupot főzünk, kihűtjük és ezzel locsoljuk meg a piskótát.
A piskótából 3 lapot vágunk, meglocsoljuk a sziruppal megtöltjük a krémmel és rakhatunk rá gyümölcsöt. A maradék tejszínhabbal bevonjuk a tortát. A kivit meghámozzuk, felszeleteljük és rárakjuk a piskótára, a banánt négybe vágjuk a lábainak, a narancs mindkét felét levágjuk, így az alsó rész nem gurul, a felső része marad a kalapnak. A száját almából vágjuk, a szemeknek cukorkát tehetünk.


Csirkehúsos saláta

Egy nehéz nap után, amikor nincs kedvünk órákig bíbelődni a vacsorával, dobjunk össze egy finom csirkés salátát.

Hozzávalók:
25 dkg csirkemellfilé, 1 fej jégsaláta vagy 1 fejes saláta, 10 dkg sajt, 1 sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, petrezselyemzöld, vaj a sütéshez
Elkészítése:
A csirkemellt befűszerezzük sóval és borssal, majd csíkokra vágjuk. A vajat felhevítjük, rádobjuk a csirkemellet és megpirítjuk. A salátát darabokra tépkedjük vagy összevágjuk, a zellert és a sárgarépát lereszeljük, a sajtot kockára vágjuk, a paradicsomot is feldaraboljuk. A fokhagymát pépesítjük, majd a tejföllel elkavarjuk, kevés citromlével, sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, kevés mártást merünk rá, és petrezselyemzölddel díszítjük.


Ostoros kalács


Egy finom foszlós kalács a hűvösebb napokra:)

Hozzávalók:
60 dkg liszt, 3 tojássárga, 1 evőkanál cukor, 5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, só.
A töltelékhez: 15 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 1 evőkanál kakaó.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben egy kávéskanál cukorral és 1 kávéskanál liszttel felfuttatunk, a lisztet elkavarjuk kevés sóval, 1 evőkanál cukorral és a megkelt élesztővel, a tojássárgákkal félig lágy tésztát gyúrunk, 6 cipóra osztjuk és fél órát kelni hagyjuk.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A vajat a maradék cukorral és a kakóval kikavarjuk.
A cipókat kinyújtjuk, megkenjük a vajas krémmel, megszórjuk a darált dióval és felcsavarjuk. Hármat összefonunk mint a hajfonatot, kikent tepsibe tesszük. A maradék tésztával is ugyanúgy járunk el, így 2 db. fonott kalácsunk lesz. 15 percig kelesztjük, megkenjük a felvert tojással, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

2012. október 30., kedd

Szakállas pogácsa




Hozzávalók:
A tésztához: 60 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 6 dkg zsír, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tej, 4 evőkanál tejföl, 1 tasak szárított élesztő.
A krémhez: 2 natúr tömlős sajt, 5 dkg vaj, 10+2 dkg reszelt sajt
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, elmorzsáljuk a zsírt, hozzáöntjük az élesztőt,  a tojást, a reszelt sajtot és a tejfölet, könnyű tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen, letakarva megkelesztjük. Lisztezett felületen a tésztát kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Kizsírozott tepsibe rakosgatjuk, megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A krém hozzávalóit összekeverjük, 2 pogácsát összeragasztunk vele úgy, hogy a krém az oldalán kissé kifolyjon. Reszelt sajtba beleforgatjuk.