2012. augusztus 31., péntek

Vendégváró szelet (Sárika)



Hozzávalók:
A piskótához: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor, 6 evőkanál víz.
A barna lapokhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál szalalkáli (ammónium bikarbonát), kevés langyos tej. Ezeket összegyúrjuk és a tepsi hátán 2 lapot sütünk.
A krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 5 evőkanál liszt.
Elkészítése:

A piskótát megsütjük: Szétválasztjuk a 3 tojást. Vigyázva, hogy sárgája egy pici se kerüljön a fehérje közé, mert akkor nem lehet kemény habot verni belőle. Hozzáadjuk a sárgájához a cukrot, és fehéredésig keverjük. Belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet, majd kemény habot verünk a tojásfehérjéből.. Óvatosan fellazítjuk egy kis habbal a cukros-lisztes sárgáját, majd lassan beleforgatjuk az összes habot. Közepes tepsiben megsütjük, amelyben a barna lapokat is sütöttük.
Krém: 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, a tejből és a lisztből pépet főzünk, melyet kihűlésig keverünk (nagyon fontos jól kihűteni, nem lehet langyos), s ezután összedolgozzuk a vaníliás margarinnal. Az így kapott krémet megfelezzük és megtöltjük a süteményt.
Először egy barna tészta kerül, rá a krém egyik fele, piskóta, a krém másik fele, majd ismét barna tészta következik, melyet bevonunk csokimázzal. Kockára vágva tálaljuk, nagyon finom, és mutatós sütemény!
Csokimáz:
15 dkg porcukor, 3 kanál kakaó, 3 kanál forróvíz, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 kanál olaj. 

A hozzávalókat összekeverjük, és a sütire öntjük. Ha esetleg egy picit sűrűbb lenne, akkor egy kevés vizet még lehet hozzákavarni. 


Kakukkfüves csirketokány




Hozzávalók:
1 egész csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kanál zsír, 3 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál liszt, 2 dl fehérbor, törött bors, kakukkfű, só.
Elkészítése: 
A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, felhasználhatjuk a máját és zúzáját is. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kevés zsíron üvegesre pirítjuk. Zsírjában az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk,  beletesszük a feldarabolt csirkét. A fokhagymát áttörjük, rászórjuk a csirkére, sózzuk, törött borssal fűszerezzük, majd kevés vizet adunk hozzá. Fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús zsírjára sült, hozzáadjuk a paradicsompürét, megszórjuk liszttel és kis ideig összepirítjuk. Kakukkfűvel fűszerezzük, és hozzáöntjük a fehérbort . Fedővel lefödve, kis lángon készre főzzük. Galuskával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Háromszéki pogácsa



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2,5 dl aludttej, 5 dkg vaj, késhegynyi darált köménymag, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, tojás a kenéshez, reszelt sajt,1 teáskanál só.
Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsáljuk, majd jól beledolgozzuk az aludttejet, beleszórjuk a köményt  és a szódabikarbónát, sózzuk. Sima tésztát gyúrunk,  lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A tojást felverjük, megkenjük a pogácsákat  és reszelt sajttal megszórjuk. Sütőlemezre tesszük, és forró sütőben pirosra sütjük.

2012. augusztus 29., szerda

Lecsó nokedlivel



Hozzávalók:
50 dkg zöldpaprika - kicsumázva ízlés szerint darabolva, 1 db csípős zöldpaprika, 30 dkg paradicsom - lehéjazva, darabokra vágva, 3 nagyobb hagyma karikákra vágva, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál cukor, őrölt pirospaprika, 10-15 dkg füstölt szalonna - kockára vágva.
Elkészítése:
A szalonnát kiolvasztjuk, kiszedjük, a zsírjában üvegesre dinszteljük a karikára vágott hagymát. Rádobjuk a darabolt paprikát, és tovább dinszteljük, pár perc múlva megszórjuk az őrölt pirospaprikával, ízlés szerint tehetünk bele csípőst is, visszatesszük a szalonnadarabkákat. Tovább pároljuk, kevés vizet öntünk hozzá, amikor látszik, hogy puhul a paprika, beletesszük a szeletekre vágott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a cukorral.
Közben elkészítjük a szokásos módon a nokedlit, és állandó keverés közben beleszaggatjuk a lecsóba a nokedlit, és összefőzzük. A nokedlivel összefőzött lecsó kissé levesesnek tűnhet, de fedő alatt 3-4 perc alatt kellemes állagúvá válik, és melegen tálaljuk. Aki szereti tejföllel is fogyaszthatja.

Nokedlihez

Hozzávalók:1 tojás, 4 kanál liszt (kb. 10 dkg), csipet só.

Elkészítése: A lisztet a tojással, sóval és annyi vízzel keverjük össze, hogy jó lágy, de nem folyékony tészta legyen. Kiskanállal vagy nokedli szaggatóval a lecsóba szaggatjuk.


2012. augusztus 26., vasárnap

Ecetes uborka hidegen


Sajnos az idén a szárazság végett nem lett a kertünkben sok uborka, így kénytelen voltam vásárolni. Nagyon szép uborkához jutottam hozzá, remélem a télre is jól eláll :)

Hozzávalók:
4 kg uborka,  1,5 liter vízhez 1/2 liter 9 %-os ecet, 2 evőkanál só, 30-40 dkg  cukor, 1 csomag befőzőpor, néhány meggylevél,  szemes bors, babérlevél, mustármag, kapor, csombor, hagyma, sárgarépa karikára vágva, fokhagyma.
Elkészítése:
Az uborkát megmossuk,  majd 5-10 percre enyhén sós vízbe tesszük.
A feltöltőléhez minden hozzávalót jól elkavarunk, a befőzőport kevés langyos vízbe feloldjuk majd a feltöltőléhez kavarjuk.
Az üvegek aljára babér- és meggylevelet, szemes borsot, mustármagot és  zöld fűszereket teszünk, rárakjuk az uborkát, teszünk néhány gerezd fokhagymát, a karikára vágott hagymát és a sárgarépát.
A levet az uborkára öntjük, az üvegeket lekötjük, majd hűvös helyen tároljuk.


2012. augusztus 22., szerda

Almapaprika ecetben

Ugyanúgy tettem el az almapaprikát is mint ahogyan a paradicsompaprikát szoktam, nagyon jó édeskés, pikáns íze van. Érdekes módon idehaza mi sosem tettünk el almapaprikát, meg valamiért nem is nagyon ültettünk.

Az almapaprikát megmossuk, lecsepegtetjük. Üvegbe tehetjük egészben is, akkor a szárukból annyit levágunk, hogy csak 1 cm maradjon, de így sok helyet foglalnak el az üvegben.
Gazdaságosabb, ha a paprikát kettőbe vagy négyfelé vágjuk, a csumáját meg a zöld részét kivágjuk.
Ecetet forralunk két és félszer annyi vízzel, mint az ecet, sót(mérjük meg a cukros ecetes levet, ahány liter lé van annyi kanál sót tegyünk bele), szemes borsot, babérlevelet és bőven cukrot teszünk bele, általában 1 dl ecethez 10 dkg cukrot tegyünk.
Az előkészített üvegekbe kis csokor jól megmosott és leszikkasztott zellerzöldet teszünk szárastól, 2-3 babérlevelet. Az ecetbe beledobunk annyi paprikát, amennyi a tetején kényelmesen elfér, hagyjuk egyet-kettőt fordulni benne, máris kiszedjük lyukas kanállal és az üvegekbe rakjuk.
A paprikának nem kell felforrnia, csak éppen kissé megabálódni az ecetben. Amikor az összes paprika kifőtt, az ecetet ismét felforraljuk és a paprikára öntjük. Lekötjük és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.