2011. november 30., szerda

Csuka tűzdelve



Hozzávalók:
2 db. csuka, 5-6 cikk fokhagyma, szeletelt bacon vagy szalonna, só;
a díszítéshez: citrom, rozmaring, petrezselyem, esetleg bazsalikom
Elkészítése: 
Első lépésként meg kell tisztítani a konyhára szánt halat. A csuka hátát-oldalát vagdossuk be. A bemetszéseket tetszőleges sűrűséggel alakíthatjuk ki. Ha fűszeresebb halételt szeretnénk készíteni, akkor sűrűbben, ujjnyi részeket kihagyva is bevagdoshatjuk, úgy a só is gyorsabban átjárja a halhúst, és némileg a sütési idő is rövidül. A bemetszéseket tetszőleges sűrűséggel alakíthatjuk ki, de figyeljünk arra, hogy ez nem irdalás (a süllőnél teljesen felesleges is lenne)! Ha fűszeresebb halételt szeretnénk készíteni, akkor sűrűbben, ujjnyi részeket kihagyva is bevagdoshatjuk, úgy a só is gyorsabban átjárja a halhúst, és némileg a sütési idő is rövidül. A bemetszésekbe bőven dörzsöljünk sót, és hasonlóan „kezeljük” a hal hasüregét is. A kialakított bemetszésekbe megtisztított fokhagymagerezdeket és apróra vágott bacont vagy szalonnát tömködünk (az erősebb ízhatást kedvelők a fokhagymát inkább szeletelve használják, és bevethetnek egyéb fűszernövényeket is!) Érdemes kicsit pihentetni a halat, hadd dolgozzon benne a só. A tűzdelt, megfelelően besózott halat bő olajban sütjük. A halételhez készített burgonyakörettel és lilahagymás tartármártást adunk.
Tartármártás: 1 tojássárga, 1 dl olaj, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál mustár, kevés porcukor, citromlé só, bors, 2 hagyma A tojássárgáját a mustárral és az olajjal kikavarjuk, majd ízesítjük sóval, borssal és citromlével, majd hozzákeverjük a tejfölt és egy csipetnyi porcukrot. A hagymát felszeleteljük, kissé megsózzuk és belekavarjuk a mártásba.

2011. november 29., kedd

Citromos, tárkonyos pulykaleves


Hozzávalók :
1 kg pulykacomb, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1 csapott kiskanál, só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 sárgarépa, 30 dkg csiperkegomba, 30 dkg fagyasztott zöldborsó, 2 dl főzőtejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél, 1 mokkáskanál csípős paprikakrém.
Elkészítése:
A combot lebőrözzük, kicsontozzuk, húsát 1-1,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát  megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és egy lábasban, az olajon, közepes lángon kevergetve kb. 2 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük A babérlevéllel fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kevés vizet öntünk alá, és lefödve kb. 30 percig pároljuk. Ezalatt a répát meg a gombát megtisztítjuk, az előbbit egycentis kockákra vagy félkarikákra, az utóbbit szeletekre vagy cikkekre vágjuk. Mindkettőt a pulykához adjuk, 4-5 percig pároljuk, majd kb. 1,2 liter vízzel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, a zöldborsóval gazdagítjuk, 15-20 percig kis lángon főzzük. A tejszínt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, a levest ezzel sűrítjük. 2 percnyi főzés után a finomra vágott tárkonnyal fűszerezzük. A paprikakrémmel„tüzesítjük”, ha kell utánasózzuk, borsozzuk.
Tipp: Pulyka helyett csirke felső comb filéből, malac-vagy borjúcombból illetve lapockából is ugyanígy készíthetjük.

2011. november 27., vasárnap

Csirkerolád töltve

Igazi finom csemege, akár hidegen-akár melegen fogyasztó! Kezdőknek is ajánlom mert nem igényel különösebben nagy tudást, viszont isteni íze van és mindenféle salátával, körettel tálalható!

Hozzávalók:
1 kg kicsontozott bőr nélküli csirkecomb, 30 dkg darált csirkemell, 5 darab brokkoli rózsa vagy főtt sárgarépa, só, bors, pirospaprika, 2 cikk fokhagyma, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A darált csirkemellet összegyúrjuk sóval borssal, zúzott fokhagymával, a petrezselyemzölddel és egy kevés zsemlemorzsával.
Alufóliát kissé megolajozunk, a kicsontozott csirkecombokat megfűszerezzük és az alufóliára fektetjük(2 darab csirkecombot tegyünk egymás mellé), ráhalmozunk egy púpozott evőkanál darált húst és egy brokkolirózsát. A fólia segítségével felcsavarjuk és becsomagoljuk. Tepsibe rakjuk és forró sütőben zsír nélkül kb. 20-30 percig sütjük, majd a fóliát levesszük, meglocsoljuk zsírral vagy olajjal és szép pirosra sütjük.

2011. november 20., vasárnap

Citrompálinka


Hozzávalók:
1 kg citrom, 1 kg cukor, 1 liter gyümölcspálinka(vegyeset használtam).
Elkészítése:
A citromot kockára vágjuk, beletesszük egy befőttes üvegbe, hozzáadjuk a cukrot és ráöntjük a gyümölcspálinkát. 21 napig állni hagyjuk, minden nap megkavarjuk, hogy a cukor olvadjon el. Gézen átszűrjük, lehűtve vagy jégkockával fogyasztjuk.
Tipp: naranccsal is elkészíthetjük!

2011. november 12., szombat

Gombás töltött tojás francia salátával



Hozzávalók:
a gomba töltelékhez: 6 db tojás, 5 dkg gombapástétom vagy 3 darab apróra vágott csiperkegomba, 2 kanál majonéz, petrezselyemzöld, só, bors
a francia salátához: 3-4 sárgarépa, 2 petrezselyem, egy-egy pohár zöldborsó és kukorica, 4 főtt burgonya, 2-3 ecetes uborka, 1 tojássárga, 1 dl olaj, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál mustár, kevés citromlé, só, őrölt bors, apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítése:
A tojássárgát a mustárral és olajjal kikavarjuk, hozzákavarjuk a tejfölt és a porcukrot, kevés citromlével ízesítjük és belekavarjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
A megtisztított zöldségeket sós vízben puhára főzzük, a burgonyát héjában megfőzzük. A zöldségeket a burgonyát és az uborkát apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és az elkészített tartármártással összekeverjük.
A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, a héját leszedjük, kettévágjuk. A sárgáját kiemeljük, villával összetörjük, majd a tejföllel meg a mustárral simára keverjük. Hozzáadjuk a gombát, sóval, őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A jól kikevert tölteléket a fél tojásfehérjék üregébe halmozzuk és a megtöltött tojásokat franciasalátára ültetjük. Hűtve kínáljuk.

2011. november 11., péntek

Muszaka padlizsánnal



Hozzávalók:

50 dkg krumplit héjában megfőzünk, 2 padlizsán centis szeletekre vágjuk, 3 db. paradicsom felszeletelve, zöldpaprika , 50 dkg darált sertéshús, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd préselt fokhagyma, 2 dl paradicsomlé, kevés olaj, 2 evőkanál reszelt emmentáli sajt, liszt, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem.

Elkészítése:
A padlizsánt forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Ezt követően a hagymát is megpirítjuk egy kevés olajban, rádobjuk a húst erősen megpirítom (10 perc), hozzáadjuk a fokhagymát, a zöldpaprikát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sót, borsot, egy kevés bazsalikomot és kakukkfüvet, a paradicsomlét és további öt percig kis lángon pároljuk.
A besamelmártáshoz 5 dkg vajat felhevítjük, elkeverjük benne a 2 evőkanál lisztet, majd 5 dl tejjel csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, és jól összefőzzük. Ha langyosra hűlt, elkeverünk benne egy tojást.
Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, megismételjük amíg a hozzávalókból tart, végül kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom.
Leöntjük a besamel mártással és reszelt trappistával megszórjuk, előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük. 

2011. november 9., szerda

Rumos szelet


Tésztához:
25 dkg puha margarin, 60 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 20 dkg porcukor, 1 sütőpor
Töltelékhez: 
15 dkg cukor, 3 evőkanál kakaópor, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 1 csomag mazsola, 1/2 dl rum,  20 dkg durvára vágott vagy darált dióbél, 2 evőkanál baracklekvár
A tetejére: csokoládémáz
Elkészítése:
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle. Kihűtjük.
A töltelékhez a cukrot a kakaóval és a tejjel felfőzzük, belekeverjük a margarint és 2 kanál baracklekvárt, majd az egyik kisült lapot összetörjük, és ezt is hozzákavarjuk.
Hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát és a diót.
A tésztalapra ráhalmozzuk a tölteléket és egyenletesen elsimítjuk, majd rárakjuk a maradék lapot, kicsit lenyomkodjuk, végül bevonjuk csokoládémázzal. Hagyjuk jól kidermedni, másnap szeleteljük.
Csoki máz 1: 15 dkg porcukor, 3 kanál kakaó, 3 kanál forró kávé vagy víz, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 kanál olaj. A hozzávalókat összekeverjük, és a sütire öntjük. Ha esetleg egy picit sűrűbb lenne, akkor egy kevés forró vizet még lehet hozzákavarni.
A süteményt érdemes 1 nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy picit puhuljon a tészta.
Csoki máz 2  10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
       A mázhoz a csokoládét a tejszínnel gőz fölött összeolvasztjuk és a sütemény tetejére                 kenjük.

2011. november 3., csütörtök

Bivalypaszuly főzelék


Hozzávalók:
50 dkg szemesbab, 1 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kanál zsír, 2 kanál liszt, 2 babérlevél, csipetnyi cukor,1 kanál házi ételízesítő(elhagyható), só, bors, pirospaprika, 2 dl paradicsomlé vagy 1 kanál paradicsompüré.
Elkészítése:
A babot egy éjszakára beáztatjuk hideg vízbe, másnap leöntjük az áztató levet, annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi, odatesszük főni pici sóval vagy az ételízesítővel, babérlevéllel és az apróra vágott hagymával és a fokhagymával. Amikor megfőtt, a zsírból, lisztből piros paprikás rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsomlét, és a főzeléket berántjuk. Kevés cukorral ízesítjük. Fasírttal, sült kolbásszal vagy tükörtojással tálaljuk. Aki szereti tehet bele tejfölt is.
Egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk a babot, majd az áztatóvizet leöntjük. Sőt, a felforrás után is cserélhetjük a főzővizet, így elkerülhetjük a felfúvódást!

2011. november 1., kedd

Becsinált leves

 

Hozzávalók: 

1 db csirke vagy csirkeaprólék, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg zeller, 1 karalábé, 1 zöldpaprika, 1-2 paradicsom vagy 1 kanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál pirospaprika, 1 kanál zsír vagy 2-3 evőkanál olaj, só, bors, házi ételízesítő vagy 2 db húsleveskocka. 

A levesbetéthez: 2 db tojás  

Elkészítése:  

A csirkét vagy aprólékot jó alaposan megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a leveskockát vagy ízlés szerint házi ételízesítőt. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott zöldséget és készre főzzük.

Híg rántást készítünk (a zsírban vagy az olajban megfuttatjuk a lisztet, majd pirospaprikával színezzük és egy pohár hideg vizet öntünk hozzá), belekavarjuk a levesbe, és összeforraljuk. A tojásokat felverjük és lassan a forró levesbe csurgatjuk. Az apróra vágott petrezselyemzöldet a végén rászórjuk a kész levesre.

Kókuszos kekszgolyók

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 kanál kakaó, 2 dl kávé vagy tej, 3 evőkanál barackíz, rumaroma.
Elkészítése: 
A háztartási kekszet elkeverjük a szoba hőmérsékletű vajjal, porcukorral, vaníliás cukorral és kakaóval. A rumaromával ízesített kávé vagy tejből annyit teszünk hozzá, hogy könnyen formálható legyen. Ha szükséges, akkor egy kis tejjel hígíthatjuk, hogy ne legyen száraz, repedező a massza. Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. A kész kókuszgolyókat fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjenek egy kicsit.