2011. március 28., hétfő

Egy jó szó

 Titi és Erus meghívott egy játékra, még pedig úgy, hogy  mindketten hagytak nálam "egy jó szót" ,a lényeg az hogy ha kedvelsz valakit,vagy a blogját, akkor hagysz nála egy kedves szót, egy jól eső megjegyzést. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki olvassa ezt a blogot és azoknak akik a bejegyzéseimhez írnak egy-egy jó szót! Ezúttal szeretném ezzel a szívecskével meghálálni a kedvességeteket, tovább adnám a következőknek:

 BonbonMánia, Tomakonyha, Bianka, Nea, Mrita, Éva, Titi, Hobbychef, valamint az Erdélyi Konyha csapatának!

 


"Egy jó szó "játék            

A játék szabályai, amit Eszter írt meg a következő:


Ennek a játéknak a terve már régóta foglalkoztat.

Abból indultam ki, hogy nekem is milyen jól esik, ha blogtársaimtól kapok egy-egy elismerő megjegyzést.

A játék lényege, hogy aki úgy érzi, hogy van olyan blogtársa akinek szívesen mondana "egy jó szót", illetve mondatot, mert valamiért megkedvelte őt, írja meg ezt neki a blogjában kommentként hivatkozva az "Egy jó szó" játékra!


Tehát valahogy így: "Szia, már rég óta olvasom a blogodat és igazán szimpatikus lettél az olvasottak alapján, így gondoltam megírom ezt Neked! Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :)" Ide még belinkelheted ezt a posztot, mert lehet, hogy fogalma sem lesz róla, milyen játékról van szó!!! :)


A játék április 15-ig tart és mindenki aki kapott ilyen "jó szó"-t és szeretné megkapni a nyereményt, a játék végeztével megírja nekem /belinkkelt hivatkozással a bejegyzésekre/, hogy ő mennyi ilyen pontot gyűjtött össze!/Az email címem szerepel a profilomnál/

A nyertes annyi szív alakú szappant kap tőlem, amennyi pontot összegyűjtött a játék folyamán, illetve maximum annyit, amennyi egy két kilós csomagban elfér, ez olyan 14-15 db.! :)

Remélem tetszik az ötlet és kívánom Mindenkinek, hogy rengeteg "jó szót" zsebeljen be!

http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html#ixzz1Hba0EdRq

2011. március 27., vasárnap

Csípős-savanyú leves

Szép, színes étel, aki szereti az egzotikus ízeket, vendégvárónak is kitűnő. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hús nélkül is kiváló. Minél több féle zöldséget használunk, annál finomabb lesz, de főzhetünk bele üvegtésztát is.
A fafül gombát viszont legalább 2 órára áztassuk meleg vízbe, mert nehezen fő meg és rágós lesz, de használhatunk helyette champignont is.

Sehol a városban nem találtam bambuszrügyet, így fagyasztott kínai zöldségkeveréket főztem bele, így is nagyon finom lett.


Hozzávalók:
1 kiskanál zúzott erős paprika (az Erős Pista tökéletes), napraforgóolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, fehérbors, só, gyömbér, 3 evőkanál étkezési keményítő,  sárgarépa, fafül gomba, tofu, szójababcsíra, bambuszrügy vagy 20 dkg kínai fagyasztott zöldségkeverék, 1 tojás,15-20 dkg csirkemell, víz, ecet.
Elkészítése:  
Felaprítjuk egészen kis darabokra a fokhagymát, sárgarépát, beáztatott fafül gombát, a tofut és a húst. Villával felverjük a tojást. Feloldunk kb. 2 evőkanál keményítőt legalább háromszor annyi vízben. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntünk kb. 4 cl olajat. Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hőfok veszélyes lehet. Beleöntjük a forró olajba az Erős Pistát és a fokhagymát. Enyhén átsütjük (gyors folyamat, a fokhagyma könnyen eléghet!). Ezt a keveréket kiöntjük egy tányérba. Vizet forralunk a wokban. A forró, de még nem zubogó vízbe beleöntjük a felaprított alapanyagokat, néhány percig (kb. 3 perc) kevergetve főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk. Lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt.
Belekeverjük a felvert tojást, közben gyorsan, körkörösen kavargatjuk, hogy a tojás szép, hosszúkás legyen, ne pedig darabos. A leveshez ízlés szerint adunk az erős paprika-fokhagyma-olaj trióból. A végén kerül bele az ecet, ízlés szerint.
Recept forrása ITT!

2011. március 20., vasárnap

My favourite díj Hobbycheftől

Ezen a héten én voltam, akit Hobbychef megajándékozott ezzel a díjjal aminek nagyon örültem és amit nagyon szépen köszönök.
Ezt a díjat nem kell és nem is lehet tovább adni, legfeljebb az oldalra kell betűzni. Így nem adom tovább, majd a díj tulajdonosa, gondolom mást is meglep a következő hetekben :)

2011. március 18., péntek

Parmezános bécsi szelet

Hozzávalók:

  • 45 dkg borjú vagy sertéskaraj
  • 2 db tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál parmazán sajt
  • bors
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 db citrom

Elkészítése:

A megtisztított karajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Betekerjük folpackba, és klopfolóval fele vastagságúra lapogatjuk. A tojást sózzuk, borsozzuk, felverjük. A morzsát összekeverjük a parmezán sajttal. 
Bepanírozzuk a húst: először a tojásba, majd a morzsába forgatjuk. Kb. 15-20 percet állni hagyjuk.
A vajat összemelegítjük az olívaolajjal, majd a hússzeletek mindkét oldalát egyesével készre sütjük. Minden szelethez 1-1 gerezd citromot adunk. Ízlés szerint megcsepegtetjük vele a húst.

Díjözön

Nagyon nagy meglepetés ért, mivel díjakat kaptam Tititől, Zsuzsától, Nem vagyok mesterszakács-tól amit nagyon szépen köszönök! Jó érzéssel tölt el, hogy az én blogom is valakinek a kedvencei közé tartozik.

A szabályzat nagyon egyszerű, kell írni egy bejegyzést a díjról, meg kell köszönni, be kell linkelni annak a nevét, akitől kaptad, és tovább kell adni 10 kedvenc blogger társadnak!

A döntés nem volt egyszerű mivel mindenkit egyformán szeretek, 
de végül olyanokat választottam, akikhez napi szinten "bejárok" , akiktől sokat tanultam és akik hozzám is gyakran ellátogatnak.

2011. március 14., hétfő

Nyereményjáték

Úgy terveztem, hogy egy kis játékot hirdetek.

Egy szerencsés olvasómnak a Húsvéti bőségtál c. második szakácskönyvünket lesz lehetősége megnyerni, amit majd magam postázok a szerencsés nyertesnek.


 Nagyon köszönöm mindenkinek aki olvassa ezt a blogot, régieknek és újaknak, a bejelentkezés nélkül olvasóknak és a csak erre tévedőknek.

A kommentelők és rendszeres olvasók között fogom kisorsolni az ajándékot.

Aki szintén pályázna az ajándékra, de nem szeretne hivatalos olvasóvá válni, az hagyjon egy kommentet a következő héten március 26-ig.

Tehát, játékra fel!

2011. március 10., csütörtök

Diós és kókuszos kiflik

Hozzávalók:
50 dkg liszt, egy borospohár olaj, 1 tojás, 1/2 csésze tej, 1 csomag élesztő (dió nagyságú), egy pici só, félmarék cukor.


Elkészítése:

A tejben az élesztőt kevés cukor és tejjel felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókból könnyű tésztát gyúrunk.
16 cipót csinálunk, kinyújtjuk és megkenjük olvasztott zsírral, majd minden cipót derelyevágóval 8 részre osztunk. Felcsavarjuk, hagyjuk kicsit kelni ( kb. 20 perc ) és zsírral kikent tepsibe megsütjük.
1 pohár cukorból kevés vízzel szirupot főzünk, még a meleg kifliket belemártjuk a szirupba, majd a darált dióba vagy kókuszba.

2011. március 8., kedd

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:

1 db sütőtök
20 dkg burgonya
1/2 szál póréhagyma
2 evőkanál vaj
2 dl tejszín
késhegynyi szerecsendió
fehér bors
1 erőleves kocka
ízlés szerint só
tökmag

Elkészítése:
A megtisztított, meghámozott, apró kockákra vágott sütőtököt és krumplit vajon félpuhára pároljuk, és felöntjük 1 liter vízzel. Beletesszük a felkarikázott póréhagymát, sóval, leveskockával ízesítjük, és kb. egy órát főzzük. Ha minden megpuhult, átpaszírozzuk – lehet
turmixolni is –, és a tűzre visszatéve fűszerezzük a szerecsendióval és a fehérborssal. Azért hagyjuk ezeket a végére, hogy a fűszerek illóanyagai ne főjjenek el. Ha kész, tejszínnel sűrítjük. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a tökmagot, és tálaláskor ezt adjuk levesbetétnek, ugyanis a fűszerek mellett ez adja az étel különleges zamatát.

Somlói galuska

Hozzávalók: 
Eredetileg 3 féle piskóta kellene, én kakaóst és vaníliást készítettem.
Piskóta: 6 tojás, 12 kanál cukor, 6 kanál víz, 1 cs. sütőpor, 1 kanál kakaó, 1 kanál darált dió, 4+3+3 kanál liszt.
Sárga vanília krém: 1 liter hideg tej, 7 kanál cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 2 tojás.
Puncs öntet: 10 dkg mazsola,1,5 dl víz, 7 kanál cukor, 3 kanál rum, reszelt citrom és narancshéj.
Csoki öntet: 2,5 dl víz, 12,5 dkg cukor, 2 kanál kakaópor, 2 dkg vanília puding, 3 kanál rum, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg csoki.
Tejszínhab.
 Elkészítése:
Első lépésben készítsük el az önteteket.
A sárga krémhez keverjük össze a pudingport a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és egy kevés hideg tejjel. Ezt a masszát felforraljuk és felöntjük, a többi tejjel majd sűrűre főzzük.
A tojásfehérjét felverjük, kemény habbá majd hozzáadjuk a sárga krémhez és fakanállal összekeverjük.
A puncs öntethez: A cukrot a vízzel fölforraljuk, levesszük a tűzről és minden hozzávalót belekeverünk.
A csoki öntethez fölforraljuk a vizet a cukorral és a vaníliás cukorral , majd levesszük a tűzről. A vanília pudingot és a kakaót kevés vízzel elkavarjuk, ráöntjük a forralt cukrot, kissé összefőzzük és belekavarjuk a csokit, majd mikor kihűlt a rumot.
Ezután megsütjük a piskótatésztát.
A tojások fehérjét felverjük kemény habbá, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, és a sütőport, majd addig verjük, amíg kemény hab nem válik belőle. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját egyesével, összekeverjük, és három részre osztjuk a tésztát. Az egyikbe 4 kanál lisztet a másikba 3 kanál lisztet és 1 kanál kakaó port, míg a harmadikba 3 kanál lisztet és 1 kanál darált diót keverünk.
A piskóta akkor lesz szép magas és levegős, ha a lisztet magasból beleszitáljuk a tésztába. Egymás után a piskóta lapokat megsütjük, kb. 10 perc alatt, mert nem lesz túl vastag. Ha a piskóta kihűlt, tepsibe tesszük, és elkezdjük rétegezni.
Egy piskóta lap, erre jöhet kevés rumos öntet, kevés vanília krém, durvára vágott dió, majd így tovább. A végén leöntjük csoki öntettel és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

2011. március 5., szombat

Májjal töltött sertésdagadó

Hozzávalók:
  • 80 dkg sovány sertésdagadó,
  • 2 zsömle,
  • 1 pohár tej,
  • 4 tojás,
  • 40 dkg sertésmáj,
  • 1 kanál zsír,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • kevés törött bors,
  • 1 csomó zöldpetrezselyem,
  • só.
Elkészítése:
 A sertésdagadót megmossuk, tiszta ruhával megtörölgetjük, majd a két réteg közé az egyik oldalon úgy szúrunk be, hogy nagyobb nyílást kapjunk anélkül, hogy valahol az oldalát kivágjuk. 
A töltelékhez a zsömlét apró kockákra vágjuk, beáztatjuk tejbe. A hagymát finomra vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk a megtisztított, kockára vágott májjal, megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a megvagdalt zöldpetrezselymet. Ha kihűlt, hozzákeverünk egy egész tojást, majd az áztatott zsömlét. Az egészet ledaráljuk, ízlés szerint még fűszerezzük. Betöltjük a dagadó nyílásába, és bevarrjuk.
Megsózzuk, mélyebb tepsibe tesszük a megmaradt zsírral, és egyenletes forró sütőben, saját levével locsolva, pirosra sütjük.
Ha megsült, kivesszük, tálra tesszük, s lefedve 20-30 percig szikkadni hagyjuk.
Csak ezután szeleteljük és tálaljuk.
Bármilyen főzeléket adhatunk hozzá, esetleg burgonya köretet és savanyúságot.
Lehet csontos oldalasból is készíteni. Ilyenkor óvatosan kiszedjük a csontokat, kiterítjük, megtöltjük a töltelékkel és összegöngyöljük, vigyázva, hogy a töltelék egyenletesen oszoljék el a húsban, majd összekötözzük, megsózzuk, és úgy sütjük, mint a dagadót.