2010. május 22., szombat

Füstölt tarja hagymás pityókával



Hozzávalók:
1 füstölt tarja (kb. 2 kg), 4 evőkanál olvasztott zsír,1 evőkanál só, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma, 1,5 kg burgonya, 30 dkg vöröshagyma , 2-3 szép nagy paprika,3-4 közepes, kemény paradicsom, ha szükséges só
Elkészítése:A füstölt tarját kevés vízzel nagy lángon fölforraljuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, szemes borsot és a fokhagymát, lefödjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára pároljuk. Közben többször megforgatjuk, ha leve elfőtt, pótoljuk. Végül a lét elforraljuk róla, a borsszemeket és babérleveleket eltávolítjuk.
Eközben a megtisztított burgonyát hasábra, a hagymát nem túl vékony (5-8 mm) karikára vágjuk. A paprikát laskára vágjuk, a paradicsomot gerezdekre. A hagymát megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, közben párszor megkeverjük. Végül hozzátesszük a hasábra vágott krumplihoz, meglocsoljuk olvasztott zsírral, és jól összekeverjük.
A krumplis zöldségeket a húsok köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal kb. 1,5-2 órán át sütjük, míg a hús teljesen meg nem puhul. Sütés közben a húst többször megforgatjuk, a köretet óvatosan megkevergetjük, az egészet szorgosan locsolgatjuk a levével. Akkor jó, ha a hús megpirul, és a krumpli meg a hagyma is finom, pirospozsgás. Nagyon el lehet szúrni az ételt, ha nem tölti ki az idejét a sütőben, vagy ha letakarva sütjük. Sokszor kell keverni és locsolni, ez a titok nyitja.
Tálaláshoz a a húst fölszeleteljük, a vele sült hagymás burgonyával és markáns ízű savanyúsággal (almapaprika, savanyú dinnye, ecetes vagy kovászos uborka) tálaljuk.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nyammi, remekül néz ki. Most át is mennék ebédre :))))

Jutka írta...

Szivesen látlak :)

Kati írta...

Jujj, de finom lehet!!! Nagyon jól néz ki! :-)

Pamlerva írta...

Gratulálok a recepthez...