2009. január 29., csütörtök
Sós rudak
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, egy kis csomag élesztő kevés tejben felhaboztatva, kis só, 2 evőkanál tejföl.
A recept szerint elkészített tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval(vagy perecvágóval) kisujjnyi széles, 10-15 cm hosszú rudakra vágjuk, beecseteljük felvert tojással, sót szórunk rá, ízesítőnek pedig köménymagot, reszelt sajtot, darálatlan mákot, vagy mandulát használunk.
Az így elkészített rudacskákat tepsibe rakjuk, és jó tűznél szép halványpirosra sütjük.
Túró gombóc
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 15 dkg búzadara (gríz), 5 dkg cukor, kis só, 2 tojás, pirított zsemlemorzsa.
A túrót simára keverjük a tojássárgákkal, kis sóval, cukorral, a búzadarával és 3-4 óráig pihentetjük.
Akkor összevegyítjük a keményre vert tojáshabbal és lobogó sós vízbe vizes kézzel idomított gombócokat rakunk. Puhára főzzük, leszűrjük és pirított morzsába forgatjuk.
Cukorral, tejföllel tálaljuk.
2009. január 16., péntek
Kavart tészta
Ez volt az első süti, amit még kisiskolás koromban kezdtem el sütögetni :)
Nagyon egyszerű és hamar elkészíthető.
Hozzávalók:
9 kanál olaj, 1 csésze(2,5 dl) cukor, 2 tojás, 1 csésze tej(ha van jaurt vagy kefir azzal még finomabb), 2 csésze liszt, 1 csapott kkanál szódabikarbóna, csipet só, citromhéj, 1 csomag vaniliacukor.
Az olajat, a tojást és a cukrot, vaniliacukrot jól elkavarjuk, hozzákavarjuk a tejet, majd lassan a lisztet, szódabikarbónát felhaboztatva kis citromlével, meg a citromhéjat.
Kalácssütő tepszibe öntjük egy keveset hagyunk a tésztából, amibe egy kevés kakót elkavarunk, majd azt is a tészta tetejére csorgatjuk és közepesen forró sütőben sütjük.
2009. január 8., csütörtök
Egyszerű vacsi
Gombapaprikás puliszkával
50-60 dkg gomba, 2 nagy fej hagyma, 1 kanál zsír, só,pirospaprika, petrezselyemzöld, tejföl, 1 kanál liszt.
A gombát vékony szeletekre vágjuk, sós vízben megfőzzük vagy leszűrjük.
Az így előkészített gombát paprikás-hagymás zsírba tesszük és fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Belekeverjük a liszttel elevert tejfölet és a petrezselyemzöldet.
Galuskával, makarónival, párolt rizzsel, puliszkával, uborkasalátával kínáljuk.
2009. január 4., vasárnap
Csirkecomb tejföles-fokhagymás szószban
2009. január 2., péntek
Zöldbableves tárkonyosan
Jól jött a sok kiadós kaja után kis húsmentes leves :)
Hozzávalók: 1kg zöldbab, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 krumpli, tojásnyi zsír, 2 kanál liszt, só, leveskocka, 1 kiskanál cukor, 1dl paradicsomlé, pirospaprika, ecet, petrezselyemzöld, tárkony, tejföl.
A zöldbabot megtisztítjuk, feltördeljük, megmossuk (nekem most le volt fagyasztva). Forró vízzel leforrázzuk, aztan lyukas kanállal átszedjükegy fazék lobogó vízbe. Hozzáadjuk az apróra vágott zölséget és fedő alatt, lassan puhára főzzük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a tárkonyt, kevés borsot. Vékony, barna, paprikás rántást készítünk és berántjuk a levest. Tálalás előtt kevés cukorral, ízlés szerint ecettel fűszerezzük, tejfölet adunk hozzá.
2009. január 1., csütörtök
Finom diós süti (Cseh tészta)
Hozzávalók:
3 k liszt, 7 tojás, 1 vaj, 2 k neszkávé, 34 dkg porcukor, 15 dkg dióbél, 1 csomag sütőpor
Elkészítése:
7 tojásfehérjét 14 dkg cukorral felverünk, beleteszünk 6 tojássárgáját(egyet félreteszünk a krémbe), a lisztet, a dióbelet és a sütőport. Kikent kilisztezett tepsibe, megsütjük.
Krém:
20 dkg porcukrot + a vajat kikavarni, hozzáadjuk a neszkávét és 1 tojássárgát. Ezeket habosra kavarjuk, majd a kihűlt piskótára rákenjük. A tetejére csokimáz.
3 k liszt, 7 tojás, 1 vaj, 2 k neszkávé, 34 dkg porcukor, 15 dkg dióbél, 1 csomag sütőpor
Elkészítése:
7 tojásfehérjét 14 dkg cukorral felverünk, beleteszünk 6 tojássárgáját(egyet félreteszünk a krémbe), a lisztet, a dióbelet és a sütőport. Kikent kilisztezett tepsibe, megsütjük.
Krém:
20 dkg porcukrot + a vajat kikavarni, hozzáadjuk a neszkávét és 1 tojássárgát. Ezeket habosra kavarjuk, majd a kihűlt piskótára rákenjük. A tetejére csokimáz.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)