2008. május 20., kedd

Erdélyi grill kolbászka ( miccs)





Hozzávalók:
1/2 kiló darált sertésdagadó, 1/2 kiló darált sovány marha hús, 2-3 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, 1 dl víz só, bors, száritott v. friss borsikafû szódabikarbónát.
A darált húsokat egy tálba helyezzük és hozzá adjuk a zúzott fokhagymát az olajat és a vizet, majd simára eldolgozzuk. Izlés szerint, fûszerezzük sóval borsal és egy-két csipet borsfûvel, majd hozzá keverünk egy fél mokkás kanál szódabikarbónátot. Alaposan összegyúrjuk, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek, majd az igy nyert húsmasszából nedves kézzel kb 10 cm hosszú és 3 cm átméröjû kolbászkákat formálunk, amit egy tálra helyezve és folpakkal lefedve, egy éjszakát hûtõben érlelünk. Süthetjük bõ olajban ( mint a fasírtot )de a legízletesebb ha kerti grill rácson készül.
Tálalhatjuk sültkrumplival és friss salátával, de mustárral vagy tartármártással is nagyon finom. Jó tanács !
A marhahúst érdemes legalább kétszer átdarál(tat)ni ha a kolbászka formázása macerás, lehet fasírt formára alakítani, a borsfûvel csínyán bánjunk, mert nagyon aromás, a húsnak ruganyosnak és szaftosnak kell lenie, ezért ne süssük túl sokáig mert kiszárad.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kisebbik öcsémnek, kisgyermek korában volt egy igen plasztikus megnevezése a mititei-re: csórékolbász. ezt aztán, Palocsay Zsiga is felhasználta egy (több?) versében.

Vicuska írta...

A lányaim hoztak Erdélyből, finom volt!